GRADSKO GROBLJE

Gradsko groblje, otvoreno je 1974. godine kao multikonfesionalno. Svojim idejno-oblikovnim rešenjem i režimom korišćenja predstavlja specifičan komunalni objekat u zemlji sa svim neophodnim sadržajima, kao što su: upravna zgrada, kapela, oproštajna dvorana, krematorijum, prodajno-izložbeni salon pogrebne opreme i kamena, cvećara, kuća za daće i pomene, arhiv, radionice i magacinski prostor.

Prostire se na 110 hektara. Kako bi se građanima olakšala poseta udaljenijim grobnim poljima, uveden je organizovan prevoz vozićem. Projektom je predviđena etapna izgradnja grobnih polja. Groblje je pejsažno projektovano sa visokom zastupljenošću zelenila. Zelene površine groblja u Novom Sadu, kao površine specijalne namene, ovde imaju dominantnu higijensko-zdravstvenu, i dekorativno-estetsku ulogu. Čine 40% ukupne površine. Sva grobna polja obezbeđena su infrastrukturom vodovodne, kanalizacione i putne mreže, sa zadovoljavajućim stepenom arhitektonskog uređenja.

Na Gradskom groblju uređeni su prostori za grobnice i uređene parcele sa spomenicima. Na ovim uređenim parcelama, popularno nazvanim "američke", spomenici su jednoobrazni, od prirodnog i veštačkog kamena i bez humki.
U sastavu Gradskog groblja nalazi se Spomen-groblje palih boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine, Aleja narodnih heroja i istaknutih revolucionara i Aleja i grobnice narodnih heroja.

Na Spomen–groblju nalazi se spomenik koji simbolizuje nišan-branik slobode. Na njemu su uklesana 538 imena poginulih boraca čija tela ovde nisu preneta. Po prostranim alejama, podeljenim po ratnim godinama, razmešteno je 288 simbola. Svaki simbol označava jedan prerano ugašen život.

Aleja narodnih heroja i istaknutih revolucionara, nalazi se na prvom grobnom polju. Aleja je nastala 1981. godine. Tu su sahranjeni: Stevan Doronjski, visoki političar i narodni heroji: Jovan Veselinov-Žarko, Jovan Beljanski-Lala i Marko Peričin-Kamenjar.

Aleja i grobnice narodnih heroja, nalazi se na drugom grobnom polju. Aleja je formirana 1986. godine.Tu su sahranjeni: Đorđe Nikšić, Milan Ješić, Gedeon Bogdanović, Dmitar Zaklan, a sa drugih grobalja su preneti: Sava Sogić, Lazar Savatić i Živojin Milovanović

Radno vreme Gradskog groblja radnim danom i subotom je od 06:00 do 14:00 časova.

Radno vreme blagajne na Gradskom groblju radnim danom i subotom je od 07:00 do 15:00 časova.

Zakazivanje sahrane je moguće obaviti radnim danom i subotom u terminu od 07:00 do 15:00 časova.

Brojevi telefona na koji možete dobiti sve potrebne informacije: 021/518-077,021/518-078

Zaštićena grobna mesta na Gradskom groblju

GALERIJA