USPENSKO GROBLJE

Uspensko, pravoslavno groblje nalazi se u Ulici Novosadskog sajma. Nastalo je 1860. godine. Sa Jovanovskog groblja su 1921. godine preneti posmrtni ostaci građana, a neki od njih su sahranjeni u zajedničku, a neki u pojedinačne grobnice. Iste 1921. godine je srušena Sv. Jovanovska crkva i od tog materijala je podignuta kapela na Uspenskom groblju. Površina groblja je oko 4 ha.

Donošenjem odluke o sahranjivanju i grobljima ("Službeni list opštine Novi Sad", 11/91), ovo groblje je ponovo otvoreno za sahranjivanje. Krase ga mnogi monumentalni i vredni spomenici porodice Polit-Desančić, zatim porodice Batut, Vilovac i drugih. Spomenik na zajedničkoj grobnici prenetih sa Jovanovskog groblja 1921. godine ima posebnu umetničku i arhitektonsku vrednost. Na ovom groblju nalazi se zajednička grobnica podignuta zarobljenicima pomrlim tokom Prvog svetskog rata. Poslednjih godina po Projektu revitalizacije, uređuje se Uspensko groblje, a svi radovi se obavljaju pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zaštićena grobna mesta na Uspenskom groblju

Jedan deo groblja se naziva Ruska parcela gde su sahranjeni ruski emigranti pravoslavne vere. Na Uspenskom groblju se sahranjivalo do 1974, a posle deset godina Gradski zavod za obnovu graditeljskog nasleđa i zaštitu spomenika kulture stavio je groblje pod zaštitu.

Aleksej Arsenjev "Ruska nekropola u Novom Sadu"

Ruska parcela na Uspenskom groblju:

GALERIJA