FUTAK

A Car Lazar utcában található ortodox temetőt a futakiak Alsó ortodox temetőnek is nevezik. Sreten Bogdanović futaki plébános adatai szerint, ebben a temetőben a 18. század közepén (1740) szerveztek temetéseket. A temetőt ma is használják. Itt két író nyugszik: Lazar Knežević és Vladan Stefanović.

 

A Rade Kondić utcai ortodox temetőt a futakiak Felső ortodox temetőnek is nevezik. A fennmaradt műemlékek alapján megállapítható, hogy ebben a temetőben a 18. század első felében folytak temetkezések, azonban egyes hagyományok szerint feltételezhető, hogy a temető jóval korábban keletkezett. A temető ma is működik, függetlenül attól, hogy megtelt, kibővítették az Új temető megépítéséig. A temetőben 1884-ben ház épült, amely 1955-ben összedőlt. Ebben a házban, a sírásó lakása mellett volt két nagy szoba, amely a fertőző betegeknek szolgált. Ha nem lennének fertőző betegségek, az egyik szoba szegényházként szolgálna.

 

Sreten Bogdanović kézirata szerint a legrégebbi temető, a templom körüli temetőn kívül az úgynevezett Régi temető volt, amely Futak Újvidék felőli kijáratánál volt. Még ma is van ott egy üres temető, az úgynevezett „Régi temető”, állítólag már a 17. században temető volt.

Az új futaki német temető a Moše Pijade utcában található. A 18. század első felében jött létre és ma is aktív. Ebben a temetőben vannak eltemetve a katolikus vallásúak: németek, magyarok és más nemzetek. Itt temették el Anna Kafkát, a Franz Kafkával rokon cseh nőt.

A Car Lazar utcai katolikus temető az Alsó ortodox temetővel szemben található. A megőrzött műemlékek és a régészeti kutatások alapján a temető a 19. század második felére nyúlik vissza, és ma is működik. Megállapították, hogy többnyire katolikusokat temettek el itt, de vannak más vallásúak is. A temető előtt a Rade Končara utcában volt egy régi katolikus temető, ahol jelenleg az általános iskola található.

A német temető a Dušan Košutić utcában található, az Idősek Otthona közelében. A halotti anyakönyvek alapján feltételezhető, hogy a 18. század első felében keletkezett. Ezt a temetőt 1948-ban zárták be. A temetőben többnyire katolikus hitű németeket temettek el, de úgy tartják, hogy a temető mélyén zsidók is vannak. A temető megsemmisült, az emlékműveket lerombolták, csak néhány talapzat maradt fenn.