GRADSKO GROBLJE

Gradsko groblje nalazi se na Rumenačkom putu br. 65 u Novom Sadu. Otvoreno je 1974. godine kao multikonfesionalno. Svojim idejno-oblikovnim rešenjem i režimom korišćenja predstavlja specifičan komunalni objekat u zemlji sa svim neophodnim sadržajima, kao što su: upravna zgrada, kapela, oproštajna dvorana, krematorijum, prodajno-izložbeni salon pogrebne opreme i kamena, kuća za daće i pomene, arhiv, radionice i magacinski prostor.

Prostire se na oko 80 hektara. Kako bi se građanima olakšala poseta udaljenijim grobnim poljima, uveden je organizovan prevoz službenim vozilom. Projektom je predviđena etapna izgradnja grobnih polja. Groblje je pejzažno projektovano sa visokom zastupljenošću zelenila. Zelene površine groblja u Novom Sadu, kao površine specijalne namene, ovde imaju dominantnu higijensko-zdravstvenu, i dekorativno-estetsku ulogu. Čine 40% ukupne površine. Sva grobna polja obezbeđena su infrastrukturom vodovodne, kanalizacione i putne mreže, sa zadovoljavajućim stepenom arhitektonskog uređenja.

Gradsko Groblje

Na Gradskom groblju uređeni su prostori za grobnice i uređene parcele sa spomenicima. Na ovim uređenim parcelama, popularno nazvanim “američke”, spomenici su jednoobrazni, od prirodnog i veštačkog kamena i bez humki.
U sastavu Gradskog groblja nalazi se Spomen-groblje palih boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine, Aleja narodnih heroja i istaknutih revolucionara i Aleja i grobnice narodnih heroja.

Na Spomen–groblju nalazi se spomenik koji simbolizuje nišan-branik slobode. Na njemu su uklesana 538 imena poginulih boraca čija tela ovde nisu preneta. Po prostranim alejama, podeljenim po ratnim godinama, razmešteno je 288 simbola. Svaki simbol označava jedan prerano ugašen život.

Aleja narodnih heroja i istaknutih revolucionara, nalazi se na prvom grobnom polju. Aleja je nastala 1981. godine. Tu su sahranjeni: Stevan Doronjski, Jovan Veselinov-Žarko, Jovan Beljanski-Lala i Marko Peričin-Kamenjar.

Aleja i grobnice narodnih heroja, nalazi se na drugom grobnom polju. Aleja je formirana 1986. godine. Tu su sahranjeni: Đorđe Nikšić, Milan Ješić, Gedeon Bogdanović, Dmitar Zaklan, a sa drugih grobalja su preneti: Sava Sogić, Lazar Savatić i Živojin Milovanović.

Na Gradskom groblju je od 1974. godine do danas sahranjeno oko 70.000 umrlih.

Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje

Radno Vreme

Groblje

Radnim danima i subotom 07:00-15:00

Blagajna

Radnim danima i subotom 07:00-15:00

Zakazivanje sahrana

Radnim danima i subotom 07:00-15:00

Brojevi telefona na koji možete dobiti sve potrebne informacije: