ГРАДСКО ГРОБЉЕ

Градско гробље налази се на Руменачком путу бр. 65 у Новом Саду. Отворено је 1974. године као мултиконфесионално. Својим идејно-обликовним решењем и режимом коришћења представља специфичан комунални објекат у земљи са свим неопходним садржајима, као што су: управна зграда, капела, опроштајна дворана, крематоријум, продајно-изложбени салон погребне опреме и камена, цвећара, кућа за даће и помене, архив, радионице и магацински простор.

Простире се на око 80 хектара. Како би се грађанима олакшала посета удаљенијим гробним пољима, уведен је организован превоз службеним возилом. Пројектом је предвиђена етапна изградња гробних поља. Гробље је пејзажно пројектовано са високом заступљеношћу зеленила. Зелене површине гробља у Новом Саду, као површине специјалне намене, овде имају доминантну хигијенско-здравствену, и декоративно-естетску улогу. Чине 40% укупне површине. Сва гробна поља обезбеђена су инфраструктуром водоводне, канализационе и путне мреже, са задовољавајућим степеном архитектонског уређења.

Gradsko Groblje

На Градском гробљу уређени су простори за гробнице и уређене парцеле са споменицима. На овим уређеним парцелама, популарно названим „америчке“, споменици су једнообразни, од природног и вештачког камена и без хумки.
У саставу Градског гробља налази се Спомен-гробље палих бораца Народноослободилачког рата 1941-1945. године, Алеја народних хероја и истакнутих револуционара и Алеја и гробнице народних хероја.

На Спомен–гробљу налази се споменик који симболизује нишан-браник слободе. На њему су уклесана 538 имена погинулих бораца чија тела овде нису пренета. По пространим алејама, подељеним по ратним годинама, размештено је 288 симбола. Сваки симбол означава један прерано угашен живот.

Алеја народних хероја и истакнутих револуционара, налази се на првом гробном пољу. Алеја је настала 1981. године. Ту су сахрањени: Стеван Дороњски, Јован Веселинов-Жарко, Јован Бељански-Лала и Марко Перичин-Камењар.

Алеја и гробнице народних хероја, налази се на другом гробном пољу. Алеја је формирана 1986. године. Ту су сахрањени: Ђорђе Никшић, Милан Јешић, Гедеон Богдановић, Дмитар Заклан, а са других гробаља су пренети: Сава Согић, Лазар Саватић и Живојин Миловановић.

На Градском гробљу је од 1974. године до данас сахрањено око 70.000 умрлих.

Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje
Gradsko Groblje

Радно време

Гробље

Радним данима и суботом 07:00-15:00

Благајна

Радним данима и суботом 07:00-15:00

Заказивање сахрана

Радним данима и суботом 07:00-15:00

Бројеви телефона на који можете добити све потребне информације: