АЛМАШКО ГРОБЉЕ

Алмашко гробље је једно од најлепших и историјски гледано, најзанимљивијих гробаља.

Гробље се налази у градском језгру, на крају Кисачке и улице Војислава Илића, на Тргу мира број 1. Површина му је око 5 хектара. На овом гробљу се сахрањивало од 1860. до 1974. године, када је гробље затворено за сахрањивање.

Након десет година од затварања, проглашено је спомеником културе. Са сахрањивањем се поново почело 1992. године, али само у постојећа породична гробна места. То значи да само сродници умрлих лица која већ почивају на овом гробљу, и то брачни другови, сродници по крви у првој линији закључно са четвртим степеном сродства, као и брачни другови ових лица су могли бити сахрањени на Алмашком гробљу.

Almaško groblje
Almaško groblje
Almaško groblje

На њему се налази „вечна кућа“ великог броја знаменитих Новосађана, културних и научних радника, лекара, професора, инжењера, уметника, као и угледних грађана из трговачког, занатлијског и сељачког сталежа.

На овом гробљу налазе се споменици великог српског сликара Павла Симића, публицисте и политичара др Теодора Мандића, гробница познатог композитора Исидора Бајића а у крипти капеле „Св. Петра и Павла“ сахрањен је њен ктитор – епископ Платон Атанацковић.

Према расположивим подацима на гробљу је од 1964. године до данас сахрањено око 5.720 умрлих.

Almaško groblje

Корисне информације

Радно време

Гробље 07:00-15:00

Број телефона

Служба спољних гробаља 021/6339-702

Адреса гробља

Нови Сад Трг Мира 1